top of page

Recomandări din managementul banilor pentru bugetul de vacanță

Lunile de vară sunt pentru mulți dintre noi o oportunitate de a călători. Este probabil cel mai așteptat sezon al anului. Avem nevoie de relaxare, de momente altfel, alături de cei dragi, petrecute în locații speciale unde să ne încărcăm bateriile pentru toamnă, atunci când activitatea profesională este din nou foarte intensă.

Perioada de concedii atrage după sine și cheltuieli semnificative. Există posibilitatea ca prinși în vraja ofertelor de nerefuzat ale agențiilor de turism să devină o provocare să ții în frâu bugetul.

Din acest motiv am pregătit o serie de recomandări care pot fi utile pentru a menține echilibrul financiar al familiei tale.


Recomandări pentru bugetul de vacanță

1. Programează concediul din timp. Stabilește perioada și destinația și achiziționează vacanța de la târgurile de profil (de exemplu) sau în momentele în care acestea sunt lansate (la fiecare început de an pentru cele de vară). Pe de o parte, cheltuiești treptat banii pentru acest capitol din buget, pe de altă parte, poți să calculezi care este suma necesară pentru destinația respectivă și să te pregătești financiar, din timp, pentru a suporta cheltuielile respective. Este foarte bine să vânezi ofertele, să faci comparații între acestea. Scopul este să profiți maxim de zilele libere.

2. Caută ofertele last minute


. Dacă totuși îți place să fii spontan sau mai vrei o vacanță în afară de cea deja programată, s-ar putea să găsești oferte last minute care să îți ofere șansa de nu dezechilibra bugetul.

3. Stabilește clar câți bani vrei să cheltuiești pentru suveniruri, restaurante, obiective turistice și tot ce vrei să faci în vacanță. Sunt extrem de multe surse de informații, îți poți face o idee clară despre costurile acestora încă de acasă, fără să fii surprins și cu bugetul descoperit la fața locului.

4. Niciodată, dar niciodată să nu faci împrumuturi pentru a achiziționa o vacanță. Vacanțele se fac cu bani economisiți în acest scop, în funcție de preferințele și obiectivele familiei. Știu că este tentant, că social media este plină de destinații exotice, că ne dorim câte în lună și în stele, însă fă un calcul cât costă să plătești câteva luni sau un an pentru o astfel de vacanță, după ce te-ai întors din vacanță. Se poate transforma într-o piatră de moară pentru tine și familia ta.

5. Bugetul de vacanță ar fi bine să se încadreze în venitul familiei pe o lună pentru a păstra echilibrul financiar. Practic munciți o lună pe an pentru concediul vostru. Sună rezonabil, nu-i așa?

6. Scrie pe hârtie care este bugetu


l de care ai nevoie. Pe zile, per activități, pentru fiecare membru al familiei. Cât costă transportul, cazarea, mesele, distracțiile de tot felul etc. Discută aceste aspecte cu toată familia, inclusiv copiii au nevoie să facă parte din aceste discuții, în funcție de vârsta lor și capacitatea de înțelegere. Le prinde bine să învețe această lecție de viață.

7. Pregătește o sumă de bani ca fond de rezervă, pe care să o ai la tine dacă se întâmplă ceva neprevăzut (de exemplu anularea zborurilor, o amendă sau ceva total neprevăzut). Însă important ca și în cazul fondului de rezervă de acasă să nu fii tentant să apelezi la acesta pentru ceva care nu se încadrează cu adevărat la urgențe.

8. Indiferent de destinație, fie în țară, fie în străinătate, recomandat este să ai atât cash cât și card. Pentru plățile în valută, la plata cu cardul, în funcție de bancă, s-ar putea să beneficiezi de un curs avantajos, așa că este foarte util să plătești cu cardul de foarte multe ori. Însă sunt situații în care, din diferite motive nu poți plăti cu cardul sau nu funcționează sistemul bancar. Așa că ai nevoie uneori și de bani cash pentru anumite cumpărături.


Cu adevărat amintiri de neuitat



Sper ca viitorul tău concediu să fie cât se poate de plăcut, să păstrezi amintiri de neuitat și să nu lase gol în buzunar. Indiferent de nivelul de venituri, este important să ai o anumită disciplină financiară, să aloci o sumă de bani (mai mare sau mai mică) pentru fiecare capitol de cheltuieli din bugetul tău. Cursul de Managementul Banilor pe care îl propun oferă suport în sensul păstrării echilibrului financiar și al găsirii formulei potrivite pentru a te bucura de viață fără stresul banilor.


Photo credit: pexels.com

9 views0 comments
bottom of page