top of page

Responsabilitate (și) prin educația financiară pentru copii

În această eră în care se cheltuie mult și pe orice, nu doar de către adulți, dar chiar și de către copiii care au acces la o sumă de bani (mai mare sau mai mică) primită sub formă de alocație, întrebarea este dacă le vorbim acestora și despre responsabilitatea față de societate și mediu. Mai mult decât atât, ce lecție de responsabilitate le dăm copiilor din această perspectivă prin achizițiile pe care le facem noi adulții din viața lor?

Le vorbim copiilor despre acest aspect atunci când vor să cumpere toate jucăriile din magazin?

Mai departe, atunci când ajung adolescenți, în ce măsură achizițiile lor iau în considerare efectul asupra mediului și al societății?


Populația globului între sărăcie și risipă

Populația globului se situează la două mari extreme. Mare parte din populația lumii a treia, dar și cei aflați la pragul sărăciei din țările civilizare sunt la limita subzistenței, cu greu au strictul necesar (dacă îl au). Pe de altă parte, în lumea occidentală, risipa de hrană și consumul exagerat se păstrează la cote alarmante. Peste 1,3 tone de alimente (de exemplu) sunt aruncate anual, cantitate care ar asigura necesarul de hrană pentru cei mai puțin avantajați dintre noi. Cea mai mare risipă provine din gospodării, așadar, modelul pe care îl au copiii noștri este, de multe ori unul de risipă. Aruncăm bani, în timp ce resursele planetei sunt consumate pentru producerea acestora și în timp ce hrana respectivă ar putea să fie salvarea unor semeni.

De asemenea, știați că pentru o pereche de jeans se consumă în total (de la plantarea bumbacului până la obținerea produsului final) 11.000l de apă? Nu ar fi bine să ne asigurăm de două ori înainte că ne place perechea respectivă de pantaloni înainte de a da banii și a nu-i purta niciodată? Face parte din educația pe care mi-ar plăcea să le-o oferim copiilor noștri, generațiilor următoare.



Pe ce dau banii?

O regulă importantă în gestionarea banilor de către copii este să învețe să își asume responsabilitatea pentru ce cumpără, să devină independenți în a cheltui și să poată să înțeleagă consecințele faptelor lor. Este dificil pentru tine părintele lui să îi aloci o sumă de bani și să vezi că o cheltuie din prima zi sau că își ia lucruri care nu îi sunt utile. Cu excepția cazului în care își pun în pericol sănătatea (de exemplu dacă dau toți banii pe dulciuri pe care intenționează să le consume dintr-o dată) aceștia au nevoie să facă greșeli.

Rolul tău, de părinte este să nu suplimentezi suma respectivă, să nu cedezi tentației de a-i da alți bani până la data următoare convenită de comun acord. Sunt mulți părinți care cumpără imediat tot ceea ce cer copiii lor (evident în limita veniturilor familiei).

Invitația mea este să îi învățăm să se gândească de două ori înainte de a face achiziția, lucru care se va întâmpla dacă au o sumă de bani fixă pe care o primesc și să facă economii pentru lucrurile mai scumpe pe care le doresc.

Psihologii atrag atenția asupra faptului că avem generații de copii sufocați de jucării, gadgeturi, alimente nesănătoase etc. Aceștia sunt plictisiți, fără poftă de viață de la vârste incredibil de mici. Este la fel de rău să nu aibă cele strict necesare traiului cum este și să beneficieze de prea mult din toate. Echilibrul financiar dobândit prin parteneriat copil-părinte rezolvă și aceste aspecte. Este bine să le oferim șansa de a avea o privire de ansamblu asupra vieții. Este responsabilitatea noastră, a adulților, să creștem generații responsabile.


În Cursul de Educație financiară pentru juniori (grupa de vârstă 7-12 ani), respectiv Cursul de Educație financiară pentru adolescenți (grupa de vârstă 12-16 ani) am inclus și acest concept de responsabilitate, de grijă față de planetă, respectiv societate atunci când luăm decizii financiare. Este fundamental, din punctul meu de vedere să plece de la baze solide, să facă achiziții plecând de la aceste aspecte. Mai mult decât atât, în momentul în care vor decide care sunt activitățile în care se implică pentru a obține venituri active sau în ce vor investi pentru a obține venituri pasive, vor lua în considerare și impactul respectivelor bucurii și servicii asupra mediului și societății.




9 views0 comments
bottom of page